ÎMPRUMUTUL PUBLICAŢIILOR LA DOMICILIU
Condiţii de împrumut la domiciliu
- Orice utilizator intern înscris la Bibliotecă poate împrumuta la domiciliu documente de bibliotecă/publicații existente în sălile de împrumut ale bibliotecii, în următoarele condiţii:
- are permisul de intrare la bibliotecă vizat la zi;
- nu are nici o carte cu termenul de restituire depăşit;
- nu are tarife de întârziere neachitate.
Publicaţii destinate împrumutului la domiciliu
- Documentele de bibliotecă pot fi împrumutate pe o durată determinată, în funcţie de colecţie, grad de solicitare şi număr de exemplare, în sistem automatizat, utilizând modulul de circulaţie din Aleph 500.
- Publicaţiile de specialitate recomandate în bibliografia semestrială şi cele de interes general (manuale, cursuri, îndrumare de laborator, îndrumare de proiect, culegeri de probleme etc.) se împrumută pe o perioadă de un semestru cu drept de prelungire de un semestru, în cazul în care nu sunt solicitate şi de alţi utilizatori şi numărul exemplarelor din bibliotecă permite acest lucru.
- Publicaţiile care nu fac parte din categoria celor menţionate la punctul (a) se împrumută pe o perioadă de 30 de zile, cu drept de prelungire încă 30 de zile, în cazul în care nu sunt solicitate şi de alţi utilizatori.
- Publicaţiile existente în număr foarte mic de exemplare se vor împrumuta pe o perioadă de 2 sau 7 zile, cu drept la prelungire încă 2 respectiv 7 zile, în cazul în care nu sunt solicitate şi de alţi utilizatori.
- În cazul nerestituirii la termen sau pierderii publicaţiilor, se aplică prevederile cu privire la Recuperarea publicaţiilor nerestituite la termen, pierdute sau distruse, din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare (capitol menționat mai jos).
- Prelungirea împrumutului publicației se efectuează înainte de expirarea termenului de restituire a publicaţiei respective şi se va face numai dacă nu există rezervări pentru acea publicaţie.
CONSULTAREA PUBLICAŢIILOR ÎN SĂLILE DE LECTURĂ
- Orice utilizator înscris la una din filialele bibliotecii are acces la toate sălile de lectură ale Bibliotecii, pentru consultarea publicaţiilor şi a bazelor de date la care Biblioteca are acces;
- Documentele existente în fondul sălilor de lectură NU se împrumută la domiciliu
- În sălile de lectură există calculatoare puse la dispoziţia utilizatorilor, cu acces la Internet, astfel încât se pot consulta bazele de date proprii (catalogul on-line), e-books-uri, bazele de date achiziţionate de Bibliotecă (detalii pe site-ul Bibliotecii/Noutăţi bibliotecă) şi alte baze de date la care Biblioteca are acces.
O atenţie deosebită se acordă împrumutului standardelor, conform instrucţiunilor de utilizare legală a acestora:
- Standardele constituie rezultatul creaţiei intelectuale şi sunt protejate prin drepturi de autor. Asociaţia de Standardardizare din România – ASRO este titularul drepturilor de autor asupra standardelor naționale;
- Fără acordul prealabil expres al ASRO, standardele sau părţi din standard nu pot fi reproduse, publicate, adaptate, traduse, distribuite şi nu pot să constituie parte a unor opere derivate, cum ar fi: cursuri de formare profesională, baze de date, publicaţii şi documentaţii de specialitate;
- Orice multiplicare a unui standard achiziţionat sau a unor părţi din acesta poate fi făcută numai după înregistrarea în Registrul Licenţelor ASRO. Detalii pot fi găsite pe site/ul www.asro.ro sau prin formularea unor întrebări la adresa e-mail vanzari@asro.ro;
- Neacordarea drepturilor de autor asupra standardelor se consideră infracţiune şi se sancţionează conform Legii nr. 8/1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
Biblioteca TUIASI oferă acces la standarde în format electronic, în Aplicația Info.Standard 5.0, https://infostandard.asro.ro, standarde adoptate prin metoda elaborării versiunii române de către Asociaţia de Standardizare din România – ASRO, cu respectarea termenilor și condițiilor de utilizare a acestei aplicații.
RECUPERAREA PUBLICAŢIILOR NERESTITUITE LA TERMEN, PIERDUTE SAU DISTRUSE
Publicaţii nerestituite la termen
Din această categorie fac parte publicaţiile al căror termen de restituire a fost depăşit, iar pentru recuperarea acestora se procedează astfel:
Pentru utilizatorii înscrişi în baza de date Aleph 500 care beneficiază de tranzacţii de împrumut on-line
- Se trimit notificări de restituire a publicaţiilor, prin e-mail, cu 3-5 zile lucrătoare înainte de expirarea termenului de împrumut, utilizând modulul de circulaţie Aleph 500;
- Se trimit înştiinţări de restituire (somaţii)a publicaţiilor, prin e-mail, imediat după expirarea termenului de împrumut, utilizând modulul de circulaţie Aleph 500; se retrimit, după un interval de timp, în vederea recuperării publicaţiilor împrumutate;
- După un termen degraţie de 10 zile lucrătoare de la expedierea primei înştiinţări în format electronic, se începe aplicarea procedurii de recuperare a publicaţiilor;
- Nerespectarea acestui termen de graţie atrage după sine aplicarea tarifului de întârziere, stabilit conform prevederilor Legii nr. 334 din 31.05.2002 privind Bibliotecile, cu modificările şi completările ulterioare şi Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Bibliotecii.
- După un termen degraţie de 10 zile lucrătoare de la expirarea termenului de împrumut specificat în fişa de împrumut sau de la expedierea primei înştiinţări prin Registratura Universităţii, se începe aplicarea procedurii de recuperare a publicaţiilor.
- Nerespectarea acestui termen de graţie atrage după sine aplicarea tarifului de întârziere, stabilit conform prevederilor Legii nr. 334/31.05.2002 privind Bibliotecile, cu modificările şi completările ulterioare şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Bibliotecii.
Publicaţii pierdute sau distruse
O publicaţie deteriorată fizic, care nu mai poate fi consultată de un alt utilizator este considerată o publicaţie distrusă.
Modalităţi de recuperare
Potrivit Legii nr. 334 din 31.05.2002 privind bibliotecile, cu modificările şi completările ulterioare, Cap. VII–Drepturile şi obligaţiile utilizatorilor, art. 67, pct.(2), „distrugerea sau pierderea documentelor, bunuri culturale comune, de către utilizatori se sancţionează prin recuperarea fizică a unor documente identice sau prin achitarea valorii de inventar a documentelor, actualizată cu aplicarea coeficientului de inflaţie la zi, la care se adaugă o sumă echivalentă cu de până la 5 ori faţă de preţul astfel calculat”.
Conform prevederilor legale,publicaţiile pot fi recuperate prin una din cele două metode:
- înlocuire cu exemplar identic;
- plata publicaţiei.
Sumele corespunzătoare tarifelor din formele de plată se încasează prin P.O.S., de către personalul cu atribuţii de casier, la Sala de lectură a Filialei Bibliotecii care are sediul în incinta Facultății de Design Industrial și Managementul Afacerilor, pe baza documentelor eliberate la filialele Bibliotecii.